Ön itt jár: Kezdőlap > Parfüm szakkifejezések
Márka választó
Kérdése van?

Hírlevél feliratkozás
Skype
Kosár
A kosár jelenleg üres

Parfüm szakkifejezések

 

A parfümök illóolaj tartalom szerinti kategorizálása

A „Parfümöket” illatanyag (illóolaj) tartalmuk alapján különböző elnevezéssel látják el, ezért megkülönböztetünk Parfümöt, Eau de parfüm-öt (EDP), Eau de toilette-et (EDT), Eau de cologne-t és After shave-et.

Minél magasabb arányban található egy termékben illóolaj annál intenzívebb és hosszabb hatást érhet el annak használója.

A Parfüm

A Parfüm elnevezésű termékeknél beszélhetünk a legnagyobb illatanyag tartalomról, melynek mértéke 15-30%. Ez a koncentráció eredményezi használójának a leghosszabb időtartamú illathatást, egyes esetekben akár 6-8 órán át. Viszont ezek az illatszerek a magas előállítási költségeik illetve exkluzív megjelenésük miatt a legdrágább termékek ezért gyártásuk háttérbe szorult, napjainkban csak elvétve találkozhatunk velük.

Eau de Parfüm (EDP)

Egy népszerű parfüm-koncentráció, amely 8-15%-ban tartalmaz illateszenciát. Viselője 4-6 órás hatást érhet el vele.

Eau de Toilette (EDT)

Egy szintén kedvelt illatszer csoport melynek, illateszencia koncentrációjának mértéke 4-8%. Az Eau de Parfümhöz képest alacsonyabb hatásfokú illatelegy, viszont 2-4 órás illathatással azért számolhatunk e termékek esetében is. Előfordulhat, egyes Eau de Toilettek esetében, hogy alkotóelemei között van egy-két meghatározó – karakteres illatot eredményező – növényi nyersanyag vagy állati mirigyváladék akkor hatásfoka elérheti az Eau de Parfümökre jellemző hosszabb tartósságot is.

Eau de Cologne (EDC)

Alacsony koncentrációjú 3-5%-os úgynevezett kölnivíz, mely jellemzően frissítő hatású általában virágillatú illatjegyeket tartalmaz. Hatása 1-2 órára korlátozódik.

After Shave

A borotválkozás utáni arcszesz férfiaknak gyártott termékcsalád, ami a legalacsonyabb mértékben tartalmaz illatanyagot. Létezik alkoholmentes formája is amely After shave balzsam néven kerül forgalomba, aminek nyugtató és frissítő hatását érdemes megemlíteni.

Teszter

A teszterek minősége és tartalma megegyezik a hagyományos parfümökével, viszont csomagolásában eltér azoktól és egyes esetekben kupakot sem tartalmaz. Míg a klasszikus parfümkiszerelések esetén tetszetős színes csomagolóanyagot használnak addig a teszterek esetében fehér vagy szürke kartonpapírt. Ajándék vásárlása céljából nem javasoljuk a teszter rendelését, hiszen megjelenését tekintve illúzióromboló hatású lehet, viszont saját használatra alkalmas és kedvező ára miatt szerencsés is.